Aung San Suu Kyi’nin hapis cezası Myanmar’da ev hapsine çevrilebilir
Myanmar’da 2021’deki askeri darbeden bu yana cezaevinde bulunan devrik lider Aung San Suu Kyi’nin hapis cezasının ev hapsine çevrilmesinin planlandığı iddia edildi.
Associated Press’in (AP) adı açıklanmayan bir devlet yetkilisine dayandırdığı haberine göre, Suu Kyi’nin hapis cezasını ev hapsine çevirmeyi planlayan Myanmar’daki askeri yönetimin bunu mahkumlar için af kapsamında 1 Ağustos’ta açıklaması bekleniyor.
Yetkili, Suu Kyi’nin cezaevinden naklinin nerede ve ne zaman gerçekleşeceğini bilmediğini kaydetti.
Söz konusu kararla ilgili resmi bir doğrulama yapılmazken, askeri yönetime yakın basın kuruluşlarında görev yapan gazetecilerin de kesin bilgiyi duydukları ileri sürüldü.
Öte yandan BBC tarafından Suu Kyi’nin bir hükümet binasına nakledildiği iddia edildi. AP’nin kaynağı, bu bilgiyi doğrulayamayacağını belirtti.
33 yıl hapis cezasına çarptırılan ve 22 Haziran 2022’ye kadar ev hapsinde tutulan Suu Kyi, son yılını Nepido’daki cezaevinde geçirdi.
Suu Kyi, tutuklanmasından bu yana ilk kez üst düzey bir yetkiliyle görüşmüştü.
Myanmar’ın eski lideri Suu Kyi, Myanmar kriziyle ilgili olarak 9 Temmuz’da Tayland Dışişleri Bakanı Don Pramudwinai ile bir araya geldi.
Don, Endonezya’nın başkenti Jakarta’daki ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısında, Nepido’daki hapishanede Suu Kyi ile yaklaşık iki saat görüştüğünü doğruladı.
Devrilen liderin fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı göründüğünü belirten Don, Suu Kyi’nin çatışmayla parçalanan ülkesindeki krizi çözmek için yapılacak müzakerelere “önkoşulsuz” katılmak istediğini belirtti.
Myanmar’da askeri darbe
Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddiaları ve ülkedeki siyasi gerginliğin ardından 1 Şubat 2021’de yönetimi ele geçirdi.
Ordu, başta ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Kyi olmak üzere birçok yetkiliyi ve iktidar partisi liderlerini tutuklamış ve olağanüstü hal ilan etmişti.
Suu Kyi’ye Ulusal Doğal Afet Yasasını ihlal, seçimlerde hile yapma, zimmete para geçirme, rüşvet kabul etme, isyana teşvik, Devlet Sırları Maddesini, bağlantı yasası, ithalat ve ihracat maddelerini ihlal nedeniyle Covid-19 önlemlerine uymama suçlamaları. vardı.